Vad är probiotika? Vi listar dessa bakteriers goda egenskaper!

Vad är probiotika

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vi har många bakterier som lever och frodas i kroppen. Vissa av dessa bakterierna hjälper att hålla ordning i vårt mag-och tarmsystem, eller vårt PH-värde på olika platser i kroppen. Dessa kallas för probiotika. Ibland så kan det bli obalans i vår bakterieflora och det kan resultera i fler dåliga bakterier än bra. Detta är vanligast visat i symptom såsom infektioner av olika slag.  

För att återfinna balansen i din kropp, så kan det vara väldigt hjälpsamt och i många fall rekommenderat att använda sig av probiotika för att återställa antalet bra bakterier i din kropp.  

I denna artikel listar vi de fördelar som finns med kosttillskottet probiotika och hur du på ett naturligt sätt kan återfå PH-värdet i kroppen! 

Vad är probiotika? 

Probiotika är en kombination av hälsosamma bakterier och en slags svamp som naturligt finns i kroppen, speciellt i tarmfloran. Probiotika är alltså bra bakterier och kan hjälpa till att hålla balansen i din kropp på en normal och hälsosam nivå, samt att den hjälper till att bekämpa alla dåliga bakterier.   

Probiotika kan även kallas för mjölksyrabakterier, tarmbakterier eller magvänliga bakterier. Dessa bakterier finns uppdelade i olika bakteriestammar där deras egenskaper och verkan på kroppen ibland kan skilja sig beroende på vilka bakterier som går att hitta i just den bakteriestam man intar.  
 

Hur kan jag få i mig probiotika? 

Du kan få i dig en hälsosam mängd probiotika, som kan hjälpa till att hålla bra bakterier i rätt mängd i din kropp genom att inkludera specifika livsmedel i din vardagliga kost. 

En del av de naturliga alternativ som finns inkluderar:  

  • Yoghurt 
  • Surdegsbröd 
  • Kimchi 
  • Keso 

Ett annat populärt och smidigt sätt att få i sig rätt mängd probiotika är genom kosttillskott såsom kapslar och tabletter. Detta fungerar bra för dig som har svårt att inkludera ny sorters mat i din vardagliga kost på grund av allergier eller andra förhinder.  

Det kan vara svårt att veta vart man ska börja när det kommer till nya kosttillskott och adderingar till dina vardagliga rutiner. Det finns olika alternativ i form av tillskott och tabletter som kan göra det enklare för dig att påbörja din resa för en mer balanserad kropp. Här nedan listar vi några kosttillskott av probiotika för att återställa en god balans av bakterier i din kropp! 
 

1. Healthwell Probiotic Vital 

Probiotic Vital från Healthwell är probiotika som innehåller 7 olika bakteriestammar och en total summa på nästan 10 miljarder mjölksyrabakterier. Dessa finns att köpa i kapselform och bryts ned först när det har gjort sin väg till din tarm, där probiotika oftast behövs som mest. 

En tablett från Probiotic Vital innehåller bakterier, vitamin C, insulin och FOS som är framtagna och inkluderade i kapslarna för att få din tarm och maghälsa till sitt bästa skick!  

Se pris

2. Healthwell Probiotic Premium  

Healthwell Probiotic Premium är ett mer högdoserat alternativ som har tillsatta vitaminer (C & B2) och innehåller 20 miljarder bakterier från 16 olika stammar.  

Vitamin C är ett utmärkt tillägg för dig som letar efter att stärka ditt immunförsvar, medan B2 kan ha en bibehållande effekt på dina slemhinnor. Kapseln är syrasäkrad, vilket gör att den enkelt klarar transporten ned till tarmarna där den har sin bästa effekt. Probiotic Premium är även ett veganskt alternativ för den som föredrar veganska alternativ av kosttillskott. 

Se pris

3. Thorne Florapro – LP Probiotic  

Vårt tredje rekommenderade alternativ är Thorne Florapro. Dessa probiotiska tabletter är framkallade specifikt från bakteriestammen Lactobacillus Plantarum, och innehåller cirka en miljard bakterier. 

Innehållet i denna produkt är likt de goda bakterier vi får i oss när vi äter mejeriprodukter såsom yoghurt, fil och ost. Thorne Florapro tabletter är extra lätta att svälja och är ett toppval för många som letar efter ett tillfälligt eller långvarigt kosttillskott för optimal mag-och tarmhälsa!  

Även här är tabletterna specifikt konstruerade för att hålla sig intakta medan den tar sig från mun, till mage och sist till tarmarna där den bryts ned. Detta så att de goda bakterierna enkelt kan hitta sig till rätt plats där de har bäst verkan.  

Se pris

Hur har jag blivit av med goda bakterier i kroppen?  

Att tappa goda bakterier i kroppen kan ske av en del olika anledningar. Det vanligaste är att vi har skapat obalans genom en kost som inte tillger tillräckligt med goda bakterier.  

Andra orsaker som kan rubba vår bakterieflora är stress. Stress under längre perioder kan ha stor påverkan på våra magbakterier och kan rubba en balans som kan vara svår att återställa. Om du lever en stressfylld livsstil kan det vara en god idé att fundera på att använda probiotika kosttillskott långvarigt.  

Ytterligare en vanlig anledning till att vi förlorar goda bakterier är att vi har vi har tagit en antibiotika kur. Detta då antibiotika gör sig av med alla bakterier, goda som dåliga. Har du genomfört en antibiotikakur det kan vara extra viktigt att använda sig av kosttillskott eller öka en viss slags mat produkt i din vardagliga kost för att återfinna balansen och se till att din kropp och mage inte lider av medicinen.  

Att bibehålla en hälsosam balans av både goda och sämre bakterier är nyttigt för kroppen och probiotiska kosttillskott kan vara en väldigt lämplig, smidig och enkel lösning även i förebyggande syfte.  

Lämna ett svar