Träna med kettlebells!

Träna med kettlebells

Ska du bygga ett eget hemmagym och på så sätt spara in lite pengar varje månad, eller vill du fylla ut med egna vikter hemma för att komplettera mellan gymbesöken?  

I sådana fall finns det många träningsredskap man kan investera i för att få ut det mesta av träningspassen och idag tänkte vi fokusera på ett otroligt bra träningsredskap, nämligen kettlebells.  

Fördelarna att träna med kettlebells 

När du tränar med en kettlebell så kommer du nästan automatiskt att aktivera hela din kropp, oavsett vilken övning som du väljer att köra. Det är också därför det är så tacksamt att ha en eller flera kettlebells i hemmet för din hemmaträning. Du behöver inte flera olika redskap för att du ska kunna träna både kondition och styrka utan du kan få allt i ett enda träningsredskap.  

Tips inför inköpet  

Om du har bestämt dig för att köpa en eller flera kettlebells för att ge din träning en extra skjuts så finns det några saker som är bra att ha i åtanke inför ditt val. Nedan går vi igenom olika typer av kettlebells och vilka vikter du bör investera i beroende på din vikt.  

Tre olika modeller att välja på  

Det finns tre vanliga modeller på kettlebells och dessa är järnkettlebell, neoprenkettlebell och competitionkettlebell. 

När det kommer till vilket märke du vill köpa din kettlebell i så har det inte alltid den största betydelsen om du inte har några specifika krav. Men om du är nybörjare så kommer du inte märka så stor skillnad. Om du däremot vet att du vill tävla så kommer du behöva investera i en competitionkettlebell då det endast är dessa som då är godkända.  

Järnkettlebell

Detta är den vanligaste typen och den som du kan hitta lite överallt. Som du kan höra på namnet så är den gjord av järn, och beroende på vilken vikt du väljer så kommer den att ha olika storlekar.  

Neoprenkettlebell

Detta är faktiskt exakt samma sak som en järnkettlebell men själva vikten är täckt i detta gummimaterial för att skydda underlaget som den kommer att användas på.  

Competitionkettlebell

Denna kettlebell är gjort i stål istället för järn som en klassisk kettlebell. Det som gör en skillnad här är att den har samma storlek oavsett vilken vikt du kommer att välja.  

Vikt och storlek  

Som sagt så kommer storleken på din kettlebell att variera beroende på vilken vikt du tar, om du inte väljer att köpa en competitionkettlebell. Oftast så finns det att välja från en vikt på 4 kilo och uppåt, och hur tung du ska köpa beror enligt nedan:  

  1. Hur mycket du väger 
  1. Vilka övningar du främst ska göra 
  1. Hur van du är att hantera fria vikter 

Ett misstag som tyvärr kan bidra till skador är att du väljer en vikt som är för tung, och att du då kan komma att göra övningarna fel. Samtidigt som du inte vill ha en kettlebell som är för tung så ska du heller inte ta en alldeles för lätt vikt. Tänk på att du väldigt sällan kommer att använda endast armstyrka, det är istället hela kroppen som hjälper till!  

Tips! Om du har möjlighet så kan vi rekommendera att köpa två kettlebells, en som är lite lättare och en som är tyngre. Du kommer då kunna variera och utan tvekan klara de allra flesta övningar utan att det blir för lätt eller för tungt.  

Lämna ett svar