Kom igång med löpning

kom igång med din löpträning

Så kommer du igång med löpningen!

Löpning och enklare jogging är en av de enklaste och effektivaste träningsformerna för att komma i form. Löpning passar bra överallt oavsett om ni bor i stan eller på landsbygden, och förhoppningsvis har ni ett bra motionsspår eller en park i närheten där ni kan utöva löpträningen. En stor fördel med löpning är också att det passar dom flesta typer av människor oavsett om ni är nybörjare eller en van träningsutövare.
I denna kom igång med löptränings guiden skall vi ge era våra bästa motivationstips för att komma igång, hålla tempot och rutinerna uppe kring löpning. Vi börjar med utrustningen som krävs för löpträning.

Utrustning för löpträning

Löpträning är perfekt då det kräver väldigt lite utrustning, det räcker med träningsbyxor/shorts och en topp eller t-shirt och ett par hyfsade träningsskor eller sneakers! Vi rekommenderar hörlurar och bra musik för att underlätta motivationen under löparrundan! Avancerade GPS-klockor, träningsscheman eller böcker om löpteknik för att komma igång är inget som behövs i ett första skede, men kan vara roligt om det blir en del av er nya livsstil.

Hur ofta skall du träna?

Att komma igång, eller som vi säger – ”Vägen till att snöra fast träningsskorna” är den längsta startsträckan. När man väl igång känns det oftast både skönt och uppfriskande med löpning / lättare jogging och promenader. Vi rekommenderar att träna varannan dag d.v.s. 3-4 ggr i veckan minst 20 minuter i ett tempo där ni får upp flåset, och därmed kan förbättra er kondition och vilopuls. Att träna löpning så hårt och ansträngande som möjligt är inte det viktiga, utan att genomföra löpträningen och motionen regelbundet. Därför fungerar det även med snabba promenader som nybörjare.

 • 3-4 ggr i veckan / Varannan dag
 • Minst 20 minuter
 • Få upp flåset / vilopulsen successivt

Variera löpningen

Att variera sin löpning är viktigt för alla oavsett om ni är nybörjare eller en rutinerad utövare. Om man inte varierar träningen riskerar man att tröttna då stimulansen blir mindre och mindre om man utövar samma träning hela tiden. Pröva därför olika löpturer, intervallträningar, och underlag såsom grus, gräs, skog, löpband på gym och terränglöpning.

 • Växla mellan löpning / Intervall / promenad
 • Pröva olika underlag, grus, gräs, skog och terränglöpning
 • Stimulera träningen och va ombytlig

Ha tålamod som nybörjare med löpning

Tålamod är din bästa vän när du förbättrar konditionen. Som tidigare nämnt handlar det inte om att tränga så hårt och ansträngande som möjligt, utan att löpträningen utförs regelbundet. Därför är tålamod extra viktigt om ni är nybörjare. Lyd råden ovanför med att variera träningen, avsätt tid och fokusera på enkla mål så kommer allt att gå bra och konditionen / vilopulsen successivt förbättras avsevärt inom redan ett par veckors tid.

 • Konditionen förbättras redan efter 2-3 veckor
 • Avsätt tid och sätt upp enkla mål

Målsättning

Att sätta upp realistiska mål för löpträningen är viktigt just för att man skall få en morot att fortsätta sin träning. En första målsättning kan vara att träningen faktiskt blir utförd 3 dagar i veckan i minst 20 minuter per runda. Ett andra mål kan vara att efter 3-5 veckors tid kan man springa / jogga oavbrutet i minst 15 minuter utan paus. Målsättningen beror givetvis mycket på vart i livet ni befinner er i början av er ”kom igång med löpning” – er grundkondition och grundfysisk. Målsättning kan också gå hand i hand med belöningssystemet för att underlätta träningen, men kom ihåg att endast belöna er själva efter, aldrig före.

 • Sätt realistiska mål för träningen
 • Öka målsättningen succesivt
 • Belöna er själva efter god insats

Kom ihåg grundreglerna för att lyckas!

Kom ihåg dom tre grundreglerna för att lyckas komma igång löpningen. Regelbunden träning är det viktigaste, annars rinner det lätt ut i sanden och det blir trögt att komma igång igen. Öka takten succesivt för att uppnå er potential. Stimulera träningen med omväxling i miljö och träningsform Springa / Intervall / promenad.

 • Regelbunden träning
 • Öka takten succesivt
 • Stimulera träningen

Lycka till med att komma igång med löparträningen och vi hoppas ni lyckas!