Hur väljer du rätt PWO? 

Välj rätt PWO

PWO, eller pre workout är ett kosttillskott som på senare år blivit väldigt populärt hos träningsfantaster. Detta är ett tillskott som till skillnad från vanligt proteinpulver som tas efter träning, intas innan ditt träningspass för att höja din prestation. Men hur väljer du rätt PWO beroende på din träningsform och vad är effekten av det? I denna artikel listar vi allt du behöver veta om PWO! 

Vad är PWO? 

PWO står för Pre workout och är egentligen ett samlingsnamn på kosttillskott som du tar cirka 30 minuter före ett träningspass för prestationshöjande resultat. Detta kan exempelvis vara ökad styrka, ge energi, bättre fokus eller mer tryck i musklerna beroende på den typ av PWO du väljer att inta.

Vad som är skillnaden mellan PWO och andra proteinpulver är att den ger omedelbar effekt och du kan därmed prestera bättre under ditt träningspass.  

Vad som gör PWO gott för många olika träningsformer är att du kan välja mellan olika typer av PWO beroende på om du tränar styrka, uthållighet eller snabbhet för ett mer skräddarsytt pulver. 

Hur väljer du rätt PWO utefter din träningsform? 

När du ska välja ett PWO som passar dig och din träning bör du först se till innehållsförteckningen på produkten. Olika ingredienser främjar olika prestationer och för att PWO ska ge god effekt behöver du köpa ett som stämmer överens med den träningsform du utövar.  

Tränar du exempelvis styrketräning bör du välja ett PWO framtaget för att främja pump, medan en lågintensiv träning med längre pass behöver ett PWO för uthållighet. Om du generellt känner dig trött och ofokuserad bör du kika efter ett PWO som främjar fokus. Man kan dela upp ingredienserna för vad de arbetar för enligt nedan: 

  • För pump bör du köpa PWO med L-Arginin och Agmatinsulfat 
  • För fokus bör du köpa PWO med BCAA och Koffein 
  • För uthållighet bör du köpa PWO med Citrullinmalat och Beta-alanin 

Många PWO idag har en bra balans mellan alla dessa tre för att kunna erbjuda en produkt som är så komplett som möjligt. Läs dock alltid innehållsförteckningen innan köp.  

Vad för effekt har PWO? 

PWO har till skillnad från andra prestationsprodukter egenskaper för att ge effekt omedelbart. Effekten visar sig exempelvis genom att du får mer energi som gör att du kan prestera bättre oavsett om det är att lyfta tyngre, orka springa längre eller snabbare. PWO är en sammansättning av flera olika ingredienser för att öka prestationsförmågan. 

Koffeinet i PWO är ett centralstimulerande ämne som ökar din koncentration, som gör att du kan hålla dig vaken längre samt ger dig ökad uthållighet. Beta-alaninet är en aminosyra som minskar känslan av mjölksyra, vilket gör att du kan träna oavbrutet längre.  

När är det bäst att ta sitt PWO? 

PWO bör intas innan ditt träningspass och den exakta tiden kan skilja sig mellan olika produkter. Oftast är det dock 30 minuter till högst 15 minuter innan träning för att produkten ska hinna kicka igång.

Många anser att PWO lämpar sig bäst inför ett styrkepass och att man känner störst effekt när man lyfter tyngre vikter, men träningsformer som crossfit, boxning eller konditionspass känner även de främjande egenskaper. En del rekommenderar dock inte att inta PWO sent på kvällen då många produkter innehåller koffein som kan göra det svårt att somna.  

Under hur lång period bör du inta PWO? 

För att PWO ska kunna ge dig den effekt du är ute efter så bör du inte inta produkten i för långa perioder. Efter användning av PWO under en period kommer du känna att effekten avtar, då kroppen har en tendens att bygga upp en tolerans mot ingredienserna.  

För att du ska kunna känna samma effekt som du gjorde i början behöver kroppen ta en paus från pulvret för att din kropp ska kunna uppnå samma känslighet till produkten som innan. Det är därför rekommenderat att du tar paus hälften så lång tid som den tid du gått på produkten, det vill säga har du använt PWO i en månad i sträck tar du paus på två veckor och så vidare.  

Lämna ett svar