Hemmaträning – Kom igång!

hemmaträning

Så kommer du igång med Hemmaträning

Såhär kommer du igång med hemmaträningen! I denna guide får ni tips på vilken typ av utrustning som kan vara bra att ha, råd och rön samt några enkla och effektiva övningar som ni kan göra hemifrån. Att träna hemma kan tyckas svårt och något begränsat jämfört med att fullutrustad gym, men det har faktiskt många fördelar! Ni slipper pendla fram och tillbaka till ett gym, och förhålla er till öppetider. Är det ett fullsatt gym slipper ni dessutom köer till träningsmaskiner och övrig utrustning. Och i vissa fall kan det helt enkelt bero på att man inte vill träna bland andra människor som nybörjare. Men det sagt kan hemmaträning vara något för just dig. All träning är bättre än ingen träning oavsett om det sker hemifrån eller på ett gym. Nu har vi lagt lite förord och börjar guiden.
Hur mycket plats behöver jag? Beroende på praktisk boyta, så är givetvis mer plats mer fördelaktigt än mindre. Men några kvm räcker långt med dagens moderna träningsutrustning som oftast är teleskopisk och kan stuvas undan under sängar eller i garderober. Ha detta i åtanke om ni införskaffar er utrustning, att det gärna skall vara praktiskt att förvara.

Utrustning för hemmaträning

Under Corona pandemin har hemmaträning nått rekord, och utrustning för hemmaträning ökat. Utbudet av träningsutrustning är därmed enormt och större än någonsin, och det råder ingen brist på fantasi bland tillverkarna. Beroende på er träningsyta finns allt ifrån smått såsom träningsband, hantlar, door gym till större saker såsom teleskopiska gåband, pressmaskiner, m.m. Vi kommer under utrustning presentera några produkter vi tycker är bra och mångsidiga för att lyckas med hemmaträningen. Vi börjar från smått till större.

Vi rekommenderar att kika in utbudet hos följande butiker ovan produkter för hemmaträning. Behöver ni också ett startpaket kosttillskott kika in via gymgrossisten här.

Schema för hemmaträning

Att komma igång med själva träningen, efter diverse inköp av utrustning kräver schema, rutin och vilja. När man väl igång känns det oftast både skönt och uppfriskande med hemmaträning och en särskild må bra känsla infinner sig nästan direkt efter passets slut. Vi rekommenderar att träna varannan dag d.v.s. 3-4 ggr i veckan minst 20 minuter i ett lagom tempo där ni får upp flåset och ökat styrkan succesivt. Lägg gärna in hemmaträningen i mobilens kalender eller i almanackan. Kryssa även över grön bok för varje pass ni utfört. Detta kommer hjälpa er hålla rutinerna uppe för att nå bästa resultat.

  • Träna varannan dag minst 20 min
  • Lägg in det i kalendern
  • Träna lagom – öka styrkan och fysiken succesivt

Tålamod och uthållighet

Att träna hemma kräver en viss typ av tålamod och uthållighet ur flera aspekter. Till skillnad från en gymlokal måste man ta fram och bort sin utrustning, och hemmet kan kännas något ”uppställt”. Det kan också kännas något ensamt, och man får kanske inte samma resultat som på ett gym där man har möjlighet att variera träningen något mer. Men håll ut, och ha tålamod, resultatet av träningen är mycket bättre än ingen träning alls.

  • Försök variera träningen så gott det går
  • Kan kännas något ensamt

Målsättning med träningen

Vi tycker en första målsättning för hemmaträning skall vara att det blir av varannan dag. Börja därför ditt första mål med att boka in träningspassen i kalendern och fullfölj detta månaden ut som ett första delmål. I andra hand bör man fokusera på resultatet och övningarna. Här är det viktigt att ha realistiska målsättningar, dessa når man bäst genom att variera både träning och kostschema.

  • Se till att träningen blir av
  • Variera träningen för bästa resultat

Kom ihåg grundreglerna för att lyckas med hemmaträningen!

Kom ihåg grundreglerna för att lyckas med er hemmaträning. Regelbunden träning är det absolut viktigaste som vi gått igenom i guiden. Efter det måste man våga öka motståndet i träningen så att styrkan och fysiken ökas succesivt. Den tredje grundangeln för att lyckas är att stimulera träningen och träningsformerna, och framförallt ha roligt och må bra av det!

  • Regelbunden träning
  • Öka fysiken succesivt
  • Stimulera träningen

Lycka till med hemmaträningen!